Velkommen > Studieteknik > Backup

Backup


Første gang man mister et dokument lære man ikke så meget, anden gang gør man heller ikke. Men som tiden går, og ens dokumenter og opgaver begynder at betyde noget, så begynder det at gøre ondt, når man mister sine data/dokumenter.

Jeg har nogle få simple guidelines, som jeg selv følger:

  1. Gem lokalt og globalt. Hvis du åbner et dokument fra et netværksdrev, så start med med gemme på en lokal disk. Når du er færdig med dagens arbejde gemmer du igen "globalt" på et netværksdrev (intranet/internet).
  2. Gem fortløbende versioner. Jeg navngiver mine filer år/mrd/dato fx 090224. Det virker måske lidt bagvendt, men der er naturligvis en ide bagved. Når man navngiver på den måde arrangerer dokumenterne sig nemlig kronologisk i mappen.
  3. Ved at have fortløbende kopier af det dokument du arbejder på, så kan du altid lave roll back til en tidligere kopi....hvis, eller rettere når,  noget går i ged.
  4. Backup mediet (CD, DVD eller ekstern HD) til rutinemæssig backup skal ikke opbevares samme sted som din PC. Dit skab på skolen eller arbejde er ganske velegnet.
  5. Backup på flere medier. Fx ekstern HD hver uge og brænd en DVD hver måned eller hveranden. Virus kan sprede sig, men ikke til en DVD du brændte for 4 uger siden...
  6. Tænk kreativt. Når jeg skriver opgaver, så er det sidste jeg gør inden at jeg lukker computeren ned, at jeg sender filen fx "090115 2345 projekt 2" til min egen Gmail konto. 090115 er datoen, 2345 dagens version nr. (klokken), projekt 2 opgavens navn. 
  7. Tænk fysisk sikkerhed: data må ikke kunne gå tabt fordi ens PC går ned eller bliver stjålet.
  8. Tænk IT sikkerhed: Krypter følsomme data. Jeg skal ikke gøre mig til ekspert på gennembrydning af firewalls osv. Men blot henlede opmærksomhed på alle de dagligdags situationer hvor USB-nøgler bliver glemt, DVDer tabt....PC'er hugget. I disse situationer og mange flere er det nu meget rart at vide at ens følsomme personlige data ikke er frit tilgængelig.


 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD