Velkommen > Psykologi > Teknologi og mennesket > Det fraværende nærvær

Det fraværende nærvær


Vores kommunikationsmidler åbner jf. Gergen (2006) for en delt eller retter splittet bevidsthed. Man er til stede, rent fysisk, et sted, men er opslugt af en teknologisk formidlet verden er andet sted – fraværende nærvær. På grund af væksten af dette fraværende nærvær er det vigtigt at se nærmere på det. Gergen (2006, s.9) skriver: ”Uanset hvordan det sker, så betyder udvidelsen af det fraværende nærværs område, at vigtigheden af ansigt-til-ansigt relationer sandsynligvis bliver mindre”

Væksten af fraværende nærvær er jf. Gergen (2006) en udvikling, der støtter et kulturelt skrifte fra vertikale til horisontale forhold. Fordi vertikale forhold kræver et forpligtende nærvær, engagement og måske endda kompromis. Man kan ikke bare ”logge af og på” i sådan et forhold, for at bruge et PC udtryk.

Gregen (2006, s. 9) skriver ”Traditionelt set lægges der ligeledes stor værdi på tætte forhold. Vi betragter som regel livet som særligt rigt, når vi opnår dybde og nærhed i vores forhold”.  Der er på den måde en modsætning mellem værdien af dybden (vertikale forhold) og så idealet om bredden i vores bekendtskaber (horisontale forhold).  
Følgerne af dette skrifte inkluderer også et skifte i opmærksomhed, væk fra den virkelige verden og mod den teknologisk formidlet verden. Gergens pointe er at når fællesskabet baseret på ansigt-til-ansigt relationer forsvinder, så forsvinder også dybden i de menneskelige forhold.

Gergen, Kenneth J (2006).:”Mobiltelefoner og det fraværende nærvær”, s. 4-18, Psykologisk Set, nr. 63

 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD