Velkommen > Psykologi > Psykoanalytisk teori > Sex og Destruktion

Sex og Destruktion


Seksualdriften (Eros) har en meget bred betydning. Det handler om hele rækken af erotiske lystbetonede oplevelser. Udover genitalierne har kroppen en række andre områder der kan give seksuel nydelse (erogene zoner).  Freud siger faktisk: ”in fact, the whole body is an erotogenic zone”. For at præcisere det faktum at seksualitet handler om mere end samleje og forplantning anvender Freud synonymet Eros for denne drift. 

Lad os tage et eksempel som mad og drikke. Det involverer f.eks. seksualdriften fordi munden er en erogen zone. Mad og drikke er også nødvendige for vores selvopretholdelse som vi iværksætter ud af selv-kærlige (narcissistiske) grunde samt for at kunne opfylde ønsket om mere erotisk lyst opfyldelse.

Den destruktive drift eller dødsdriften er en af Freuds mere radikale følgeslutninger. Han tilføjer den først sent i hans karrierer – i 1920’erne. Den skal forstås som at livet selv sigter mod at nå tilbage til den tidligere ikke-eksisterende tilstand. Den er på den måde modsat seksualdriften.

Freud mener at f.eks. børns hang til gentagelser kan tolkes som bevis for døddriften. Gentagelser ses også ved visse psykiske sygdomme. Argumentet skal forstås på følgende måde - det at komme tilbage til vores originale ikke-eksisterende stadie ville være den ultimative gentagelse.

En vidt udbredt forståelse af disse to drifter er at de er sammenhængende. Tænk over hvor ofte vi taler om et had-kærlighed forhold - At vi er ambivalente. At æde noget er både aggressiv og erotisk (munden er jo en erogen zone). Samleje er både aggressiv (indtrængning) og erotisk.

Videre til Menneskets natur

 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD