Velkommen > Psykologi > Psykoanalytisk teori > Drifter

Drifter


Freud havde den anskuelse at mennesket er motiveret af kraftfulde drifter. Drifter kan være lidt svære at forstå, men det er grundlæggende en psykisk spænding der skyldes kropslig energi.
Det er noget der kan iagttages og fornemmes, at ønsker og tanker mm. virker med forskellig intensitet - der er forskel på hvor meget "det trænger sig på". Denne trængen sig på er forbundet med psykisk energi. Hvor kommer den energi så fra? Freud ville sige energien kommer fra biologiske processer i kroppen - At fysiologisk energi omdannes til psykisk energi - Seksuelle ønsker eller aggressive tanker.
Denne kropslige energi der er forbundet med og kommer til udtryk i det psykiske er det vi forstår ved drifter.

Når vi får udløst den spænding eller energi der ligger i en drift, så føler vi nydelse. I den forbindelse er det vigtig, at fastslå, at Lystprincippet anses som vigtig for menneskelig aktivitet. Det mest basale motiv for mennesket er ganske enkelt at opnå nydelse og undgå smerte og ubehag.
En anden vigtig pointe er at drifter kan komme til udtryk på mange forskellige måder – det kalder vi, meget sigende, kalder driftsskæbner.

I Freuds endelige version af hans teori arbejdede han med to store drifter: Seksualdriften og dødsdriften (ødelæggelse/destruktion).

Videre til Sex og destruktion

 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD