Velkommen > Psykologi > Psykoanalytisk teori

Psykoanalytisk teori


Den psykoanalytiske teori siger at intet i psyken sker ved et tilfælde, alt adfærd, mental såvel som fysisk, sker på grund af årsager der skal søges i fortiden. Den tidlige barndom har altså alt afgørende indflydelse på vores personligheds udvikling.

Tilsyneladende tilfældige tanker, manglende evne til at huske et ord eller en ide, sige eller skrive et forkert ord, selvpåførte skader, drømme og neurologiske symptomer mm. har alle en bagvedliggende årsag – en årsag der sædvanligvis er ubevidst, faktisk er det meste af vores psyke ubevidst. Det er det Freud kalder psykisk determinisme. Det er dog ikke deterministisk på den måde at en bestemt barndom vil medfører en bestemt personlighed. Blot at personligheden kan forklares ud fra personens barndom.

Mennesket er på den måde ufrit, fordi det kun har adgang til en lille bevidst del af sig selv, resten er ubevidste. Tænk på et isbjerg hvor 9/10 er under overfladen. Konklusion er derfor at mennesket som udgangspunkt ganske enkelt ”ikke herre i eget hus”.

Videre til Drifter

Undermenu

 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD