Velkommen > Psykologi > Personlighedspsy. > Psykodynamisk

PsykodynamiskDen psykodynamiske tilgang (opstået udfra Freuds teori(er)) ser personlighed som et samspil mellem strukturer i psyken, der primært virker ubevidst. Synlig el. bevidst adfærd er et resultat af samspil mellem disse psykiske strukturer og omverdenen.  Udviklingen af personligheden er et vigtigt område i psykodynamiske teorier.

Personligheden indeholder tre delstrukturer, der er indbyrdes afhængige: Egoet, Idet og Superegoet. Egoet er det, der ytrer sig på vejene af personligheden. Egoet fungerer efter et realitetsprincip klemt inde mellem urinstinkerne i Id’et, der fungerer efter et lystprincip, samt Superegoets og omverdens moralske krav.

Personligheden, altså magtforholdet mellem delstrukturerne, fastlægges i gennemlevningen af barndommens psykoseksuelle faser. I de sociale relationer spiller forældrene en stor rolle, og kan ved for lidt støtte fiksere personligheden i en given fase. Mens der ved for overdreven kontrol i en fase skabes en selvundertrykkende reaktion mod denne side af sig selv.

 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD