Velkommen > Fysiologi > Menstruationcyklus

Menstruationcyklus


1. Husk

Inden vi går igang skal du lige huske følgende:

  • Et æg pr mrd.
  • Maksimal sandsynlighed for befrugtning når ægget er i æggelederen.
  • Hjerne --> æggestokke --> livmoder

2. Hjernen: Hypothalamus og hypofysen

Hypofysensstilk udgår fra hypothalamus.

Hypofysen kan deles i stik, forlab og baglap. 

Hypofyseforlappen udskiller tre overordnede hormoner, der har indflydelse på æggestokkene.

  1. FSH: Follike-Stimulerende-Hormono 
  2. LH: Luteiniserende-Hormono   
  3. LGH: Lakto-Gene-Hormon   
Produktionen af de tre styres af et mere overordnede hormon GnRH: Gonodotropin-Releasing-Hormon. GnRH dannes i hypothalamus, der er et hjernecenter lige over hypofysen.

3. Æggestokkens cyklus 

FSH og LH påvirker et ægcelleforstadie til at begynde udviklingen til en ægcelle. Under stadig påvirkning af FSH og LH gennemløber cellen og de omkringliggende celler en udvikling, hvis første stadie kaldes en primærfollikel. Primærfolliklen består foruden ægcellen af to slags celler.

1. En type der ernærer ægcellen.

2. En type der udskiller østrogen. 

Primærfolliken vokser til en ”væske fyldt bold” med en lille forhøjning hvor ægcellen er placeret. Dette stadie kaldes nu Graaf’sk follikel. En del af det dannede østrogen ved at diffusion ende i blodbanen. Østrogenet vil derved cirkulere rundt i kroppen. På grund af positiv feedback af de producerede østrogen på Ca. 13-14 efter første menstruationsdag forøges produktionen af FSH, LH og LGH. Denne forøgelse medfører at den Graaf’sk follikel sprænger, og ægget frigøres til æggelederen. Sprængning medfører en forøgelse af østrogenkoncentrationen i blodet.

Det er sandsynligvis den kraftige LH sekretion der bevirker selv sprængningen.  Resterne af den sprængte follikel omdannes under indflydelses af FSH og LH til det Gule legeme (Corpus Luteum). Det Gule legeme producere østrogen og progesteron.

Hvis det frigjorte æg ikke befrugtes vil det Gule legeme efter ca. 14 dage ”henfalde” til Det Hvide legeme, der ikke producerer hormoner. Det vil medføre af koncentrationen af østrogen og progesteron i blodet falder. Det vil igen medføre at de celler der har været simuleret af disse hormoner ikke påvirkes mere.

4. Livmoderslimhinden

Livmoderen modtager, ernærer og beskytter det befrugtede æg. Forandringerne i slimhinden styres af østrogen og progesteron.

Man opdeler forandringerne i tre faser:

1. Vækstfasen

2. Sekretionsfasen

3. Menstruationsfasen.


4.1 Vækstfasen

Efter menstruationen består livmoderslimhinden af et tyndt lag celler. Disse celler har receptorer for østrogen. Når æggestokkene begynder og producere østrogen vil dette tynde cellelag påvirkes til at dele sig hurtigere. Kirtelvæv og blodkar vokser også (kirtelvævet er ikke aktivt endnu).

4.2 Sektretionsfase 

LH og FSH påvirker det Gule legeme, så progesteronindholdet i blodet topper ca. 19 dage henne i perioden. 

Slimhinden reagere på progesteron og bliver tykkere og mere blodfyldt. Desuden bliver kirtelvævet aktivt.

Slimhindens celler får også et højt glykogen indhold. 

Alt i alt: På nuværende tidspunkt er livmoderen bedst egnet til at modtage et befrugtet æg.

4.3 Menstuationsfase

Hvis et befrugtet æg skal kunne opfanges af slimhinden, skal det ankomme inden den 22. dag. På det tidspunkt vil den hormonale påvirkning nemlig forsvinde, idet det Gule legeme omdannes til det hvide legeme. Slimhindecellerne dør og afstødes.

5. Graviditet     

Befrugtning skal ske i den yderste 1/3-del af æggelederen. Længere nede i æggelederen sker der ændringer af æggets overflade der umuliggør befrugtning. 

Sker der en befrugtning vil det befrugtede æg ankomme til livmoderen på ca. dag 22. Dvs. ca. 7 dage efter befrugtningen.   

Når blærefosteret for kontakt med livmoderslimhinden, så begynder den at udskille hormonet CGH (Chorion Gonadotrop Hormon) (Bemærk: hormonet kaldes også HCG (Human Chorion Gonadotropin. CGH har samme virkning som LH dvs:

1. Det gule legeme bibeholder sin produktion af østrogen og progesteron (end til videre). Det betyder at livmoderenslimhinden ikke afstøde og graviditeten kan opretholdes.

2. Dannelse af moderkagen fremmes i de første uger af graviditeten.  

I uge 8-12 flader koncentrationen af CGH og forbliver lav. Fra uge 12-16 og frem kan moderkagen fungere uafhængig af æggestokkene. Den producere nu selv forskellige hormoner. Både peptid- og steroidhormoner. Moderkagenshormoner påviker både moderen og fosteret.

 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD