Velkommen > Diverse - ikke faglig > Friluft > Kogegrej

KogegrejFør i tiden brugte jeg primært min MSR PocketRocket og MSR Titaniums kedel. Brænderen vejer 86 gram og kedlen 118 g.  PocketRocket brænderen lever op til dens navn, den hvæser som en raket. Når jeg synes godt om den, er det fordi den til almindelig brug er let og velfungerende.
Flammen er lige op, og ikke ud til sider som med mange andre brændere. Flammen passer derfor godt til kedler med en forholdsvis lille diameter.Hvis der skal være en Solotur, hvor vejret er rimelig og STILHED et krav - for min mentalhygiejne, så vil min Mini-trangia være et godt valg. Trangiabrænderen er ikke særlig hurtig til at koge vand på, men den er stabil, uden mekanik og virker under alle forhold. Ah måske ikke i hård frost, men det problem har man også med gas.
Brænder og den lille potholder/vindskærm kan bruges sammen med andet kogegrej. Jeg har en ide om at kombinere det med en rigtig kedel fx en Primus LiTech Coffee/Tea Kettle.Hvis vi snakker en længere tur, vil jeg nok medbringe min MSR Whisperlight international 600. Den er godt nok tungere, men kan brænde blyfri benzin, rensebenzin og petroleum. Den er ikke særlig følsom over for frost, og med en god vindskærm kan den klare det meste.
Blyfri benzin vil nu være en nødløsning, jeg fortrækker klart rensebenzin. Brænderen fungerer noget mere problemfrit med det. Jeg køber normalt rensebenzin i Rema1000, her kan man få det for under en ti'er  pr ½l (Mange andre steder koster mere end dobbelt så meget).
Min Whisperlite er monteret på en 330 ml brændstofflaske og ligger i en 4l trangiagryde. Her bor den sammen med et ortlib kaffefilterholder, kaffefiltre, 2 mugg'er, grydeske mm. Det er et lidt stort sæt, men er genialt når der er mange af sted.
Jeg har naturligvis også et 20 år gammel to-personers standard trangia, hvilket jo er ren nostalgi at pakke ud og anvende......Kan du huske den gang?...
Det er tunet med en dual-gryde, stål indvendig og aluminium udvendig. Aluminium er sikkert ganske udemærket til mange ting, men at spise er ikke en af tingene!

En af mine venner har købt en primus brænder, Primus EtaPower™ EF Trail. Den virker meget overbevisende. Jeg har brugt den et par gange, og der er knald på den. Det er lidt af et samlesæt ala et stomkøkken. Meget effektiv energioverførsel er min opfattelse.  Den er tunet til koldt vejr også, for den har en slange over til gasdåsen. Så gasdåsen på den måde ikke SKAL stå under brænderen. Endvidere er gasrøret ført gennem flammen, som man kender fra MSR, til opvarmning af fødegassen.

Jeg har fået en Bushcooker, men har kun afprøvet den et par gange. Så det vare lige lidt inden den kommer med på tur.Sammen med Bushcookeren plejer jeg at pakke en Trangia spritbrænder, kun selve brænderen med låg, så jeg jeg et alternativ hvis der ikke er til at tænde ild i Bushcookeren.

Egentligt havde jeg fået en Vargo Titanium Decagon alcohol brænder til at pakke sammen med Bushcookeren, men den har jeg pt. pakket sammen med en titanium kedel. Decagon brænderen virker rigtig godt. Jeg har brugt den i frostvejr og bagende solskin, og er stadig meget tilfreds. Et lille problem er dog at den skal flydes helt op, og helst løbe lidt over så primer den bedst. Derfor skal men lige passe på ikke at sætte ild i skovbunden etc.
Jeg har lavet en vindskærm af en aluminiumsbakke, for at øge effektiviteten under feltforhold. Vargo brænderen vejer 34 gram! så sammen med en titaniumskedel er det ikke kogegrejet der tyngder i rygsækken. Decagon brænderen passer lige i MSR kedlen sammen med vindskærm, lighter, kaffepulver og 120 ml sprit. 
Spritbrænderen er ikke så hurtig som gas, men den er lydløs og så slipper man for tomme og halvtomme gasdåser. Hvilket er en gevinst for både pengepung og miljø.
Typisk koger jeg maks omkring 500 ml vand, og så er der sprit tilbage i brænderen, men det er ret nemt at hælde tilbage i flaske.
Eneste ulempe er pt. er at flammerne kommer ud af siden på brænderen, hvilket gør at den ikke passer til kedler med en lille diameter
Så Vargo Titanium Decagon spritbrænder - I think this is the beginning of a beautiful friendship

Til hverdagsbrug, hvis vi er flere i skoven, så pakker jeg gerne min Optimus Crux Lite gasbrænder (topmonteret, 72 g).  Den bor i min Primus LiTech Trek Kettle (267g, 1 liter) sammen med en klud, en 230 g gasdåse, en folde-spork og en lighter. 


Sidste skud på stammen i kogegrejsafdelingen er en Jetboil Helios. Fik den på udsalg til halvpris. Jeg har haft den med en del gange efterhånden og er rigtig godt tilfreds. Selv ved temperaturer omkring frysepunktet er den meget effektiv, også selv om gasdåsen ikke har med i soveposen :-)
Pga. forskellige omstændighed var Spejdergear så venlig at give mig en 3 l gryde med til systemet. Så jeg har både 2l og 3 l gryde, hvilket gør systemet meget fleksibel. Det vil passe til både 2 personer og en 3-4 personer, afhængig af grydevalg.
Det eneste jeg ikke lige bryder mig om er sammenpakningen. Jeg kan ganske enkelt ikke få låget til at sidde fast. Så jeg må bruge et par gode elastikker omkring det hele for at holde sammen på stumperne. Elastikkerne har også den fordel at de holder grydens håndtag på plads, som ellers kan være lidt irriterende når rygsækken skal pakkes. Måske skyldes problemet med låget formen på gasdåsen? Jeg køber normalt gas i Biltema (Tjek at det er butan-propan-isopropan blanding). Biltema kører med en 230 grams dåse som måske har en anden form end Jetboils egen dåse.
 

Powered By CMSimple.dk | Design By DCWD